Kaleyard

Tuinieren, koken en nuttige tips voor het dagelijks leven

Tuinieren

5 bessen over de landing waaraan ik spijt had. Ervaring met groeiende, voor- en nadelen. Foto

Als fervent tuinman experimenteer ik graag met verschillende landingsmateriaal. Gedurende de lange jaren van tuinieren zijn veel planten door mijn handen gegaan. Sommigen van hen zijn permanente inwoners van mijn tuin geworden en houden niet op van jaar tot jaar te genieten. Het andere deel is neutraal: in principe niet slecht, maar de zoektocht naar het beste gaat door. En helaas heeft een dergelijke categorie soorten en soorten planten me niet omzeild, over de landing waar ik na verloop van tijd spijt van had. In dit artikel zou ik willen vertellen over de bessen die me teleurstellen. Omdat deze planten echter positieve aspecten hebben, zal ik proberen objectief te zijn en zowel hun voor- als nadelen te beschrijven. Misschien voor een van de lezers zijn deze planten geschikter dan ik die positieve kenmerken zullen prevaleren.

5 bessen over de landing waaraan ik spijt had. Ervaring met groeiende, voor- en nadelen. Foto

1. Witte aardbei

In dit geval werd ik een slachtoffer van mijn liefde voor niet -standaard originele planten. Na een prachtig beeld te hebben verleid met unieke bessen “Aardbeien-Albinos” en zelfs met ananassmaak, verwierf ik verschillende zaailingen van wit-frute “aardbeien” van de “Pineberry” . De prijs van de struiken was gebeten, maar ik was er zeker van dat de nieuwsgierigheid het waard was.

Ik ben erin geslaagd om de eerste bessen te proberen in het eerste jaar na de landing. Gelukkig bleek dit niet meer te zijn en geen bedrog, en de bessen werden gerijpt met sneeuwwit met felrode zaden en zagen er inderdaad uniek en smakelijk uit. Op het hoogtepunt van het rijpen was de hoofdachtergrond enigszins roze, maar aardbeien waren nog steeds erg exotisch in uiterlijk.

5 bessen over de landing waaraan ik spijt had. Ervaring met groeiende, voor- en nadelen. Foto

Nadelen van witte aardbeien

Wat de smaak betreft, het leek me dubbelzinnig. Fabrikanten van plantmateriaal misleidden niet en de naam “ananas -aardbeien” was gerechtvaardigd. Pineapple leek zelfs op de pulp. Maar tegelijkertijd kon deze “aardbei” niet zoet worden genoemd, omdat er een duidelijke zuurheid in werd gevoeld. En in principe zou het ook “aardbeien” kunnen worden genoemd – ze had geen klassieke smaak en aroma van tuinstromen, zo geliefd bij velen. Voor mijn smaak was het, hoewel een zeer aangename bes, maar niet bij alle aardbeien waaruit het onmogelijk is om weg te breken.

Een ander nadeel van de aardbeien van Pineberry is een lage opbrengst. In vergelijking met de meest vruchtbare variëteiten van rode aardbeien, zou het gewoon grappig kunnen worden genoemd. En ten slotte is de derde min een klein formaat van de bessen (1,5-2,5 gram), die er volledig kruimels uitzien, vooral tegen de achtergrond van grootse aardbeien van de tuin. Tegelijkertijd lijken haar struiken ook zwak vanwege een lage gestalte en klein gebladerte. Dus over een paar jaar heb ik deze exotische aardbeien vervangen door meer productieve en grote variëteiten.

Maar als er veel ruimte op de site is, is het heel goed mogelijk om verschillende struiken aardbeien-Albinos verrassend gasten en buren vast te houden. Maar dit is niet mijn optie. Ik zou ook willen opmerken dat er op dit moment andere soorten witte aardbeien zijn, bijvoorbeeld “witte Zweed” of “Anablanka”. Misschien zijn ze succesvoller, maar ik zal niet zeker een Pineberry -variëteit op de site starten.

2. Currant-Winged Hybrid

Ik zou meteen een reservering maken dat de meest populaire hybride van krenten en gansvrij “jost” een van mijn favoriete bessen is. Ik vind het nog meer ganseberries leuk, omdat het een minimum aan zuur en een zeer aangename smaak heeft. Maar “Joshta” is niet de enige hybride van deze planten.

Er is nog een “bedrieger” op de markt zonder de exacte naam van de variëteit, die precies wordt verkocht onder de titel “Currant-Bright Hybrid”. Ik had deze vreemde plant dankzij de oneerlijkheid van de verkoper van zaailingen. Hij verkocht een soortgelijke struik als een zekere verscheidenheid aan Aless Gooseberry met een fictieve naam “Honing”.

5 bessen over de landing waaraan ik spijt had. Ervaring met groeiende, voor- en nadelen. Foto

Nadelen van Currant-Winged Hybrid

In het eerste jaar na het planten was de plant zeer tevreden met de ongewoon krachtige groei, en in het ene seizoen veranderde het takje in een prachtige en krachtige hoge struik. Het volgende jaar wachtte ik op fruit en verklaarde een mager gewas, vooral relatief zo’n vegetatieve kracht van de bush – letterlijk een paar bessen.

Ik heb heel lang gewacht in vergelijking met andere soorten krenten en kruisbessen, maar hoeveel ik de struik niet benaderde, de bessen bleven “eiken”. Omwille van het experiment heb ik zelfs één solide bes geprobeerd, maar vanwege het zuur was het onmogelijk.

Toen ik eindelijk wachtte op compleet rijp, behaagde het resultaat me niet – zuur zonder de minste hint van zoetheid, de grootte van grote krenten, de kleur is hetzelfde donker, de vorm van sommige bessen is rond en andere enigszins langwerpig . Ik wil ook opmerken dat deze vreemde hybride werd onderscheiden door mijn vermogen om veel ongedierte aan te trekken.

Natuurlijk werd een dergelijke nieuwsgierigheid na de eerste oogst van de site verwijderd. De tweede keer dat ik dit “wonder van selectie” tegenkwam in het landhuis bij de vader -in -law. De fabriek werd precies verkocht als een hybride met een bessen-vleugel zonder een variëteit te specificeren, en hetzelfde beeld was een krachtige struik, een handvol zure bessen en bladeren die worden getroffen door ongedierte.

Waarschijnlijk zullen we nooit weten wie de auteur was van deze mislukte cultivar, maar absoluut zeker dat gewetenloze verkopers hij in zijn ziel kwamen – snelle groei, uitstekend product en de mogelijkheid om veel plantmateriaal te krijgen. Vervolgens kan het voor alles worden uitgegeven – zelfs voor krenten, zelfs voor ganseberries, zelfs voor hun hybride. Wees voorzichtig en het is beter om geen zaailingen op de markten te kopen, omdat deze plant zich daar verspreidt. De voordelen van deze bes zijn volledig afwezig.

3. Gerja Berry, of Dereza gewoon

Eens behandelde een vriend me met gedroogde bessen vergelijkbaar met Barberry. En dit waren de zeer legendarische bessen van de comger, het gerucht waarvan het hele internet rond vloog. Deze smaak is best zoet met een lichte aangename bitterheid van gedroogd fruit dat ik het erg leuk vond. En al snel verwierf ik een pakket gedroogde bessen in de dichtstbijzijnde supermarkt om hun invloed op mijn gezondheid te ervaren.

Ik weet niet of dit het resultaat was van zelfhypnose, of coji, inderdaad een dergelijk effect, maar tijdens hun receptie voelde ik duidelijk opgewektheid en een toename van kracht. Dus, in de bessen van de Comeri, absoluut alles geregeld voor mij: de compositie en de invloed op goedbewerking en smaak. Alleen een Vibeen -prijs was ongepast. Een paar keer kwam ik de verkoop van de zaden van de bessen van de Coji tegen, maar ik besloot het gemakkelijker te doen – ik verwijderde zaden uit verschillende gedroogde bessen en zaaide.

Coji groeien uit de zaden was niet moeilijker dan tomatenzaailingen. De zaden stegen snel, de scheuten waren er in overvloed en ontwikkelden zich voor onze ogen. Halfmanaal plantte ik de volwassen struiken van Gozhi in de tuin voor een permanente plaats. De afstand tussen de struiken maakte ongeveer een meter. De eerste vruchtbaarheid was het volgende seizoen, maar het gewas bestond uit slechts enkele bessen.

5 bessen over de landing waaraan ik spijt had. Ervaring met groeiende, voor- en nadelen. Foto

Nadelen van de bes van de coji

Op dit moment zijn mijn bessen 5 jaar oud. Dit zijn enorme struiken boven twee meter, maar hun productiviteit laat veel te wensen over. En natuurlijk is het niet vergelijkbaar met onze lokale bessen als koosbessen of kippenberries.

Ik gebruik de bessen van de Gerja -bessen die op mijn site worden gekweekt, zowel fris als gedroogd, en ze smaken bijna erger dan geïmporteerde. Maar of er al die voedingsstoffen zijn die ze in hun thuisland ontvangen, is onbekend. Er is een mening dat medicinale planten alleen zo effectief mogelijk zijn als u ze in een natuurlijke habitat verzamelt.

Wat de comge betreft, kan ik zeggen dat als ik de resultaten wist, deze struik zeker niet zou planten, in de eerste plaats vanwege lage opbrengsten. Maar Coji heeft enkele andere problemen, bijvoorbeeld lage winterhardheid. Ik plantte een deel van de struiken in mijn landhuis en het andere deel in de stadstuin bij een privéhuis. Helaas was Coji geplant buiten de stad volledig bevroren in de eerste winter. Dus deze plant is ook niet te winter -resistent in de middelste rijstrook. En ik zou niet aanraden om hun plaats in de tuin in te nemen.

4. Black Raspberry

Deze bes groeide in de ouderlijke tuin, zoals ik me mezelf herinner. De bush kwam naar zijn ouders onder de naam Ezhemalina (een hybride van frambozen en bramen), maar onderling noemden we haar altijd een bramen voor de zwarte kleur van de bessen. Zoals ik later ontdekte, was het zwarte frambozen ( rúbus idáeus ), of zwart -achtige frambozen. Nu kan men alleen raden over de variëteit, maar in principe zijn de meeste van zijn variëteiten vergelijkbaar met elkaar.

Deze plant heeft heldere paarse scheuten en veel kleine spikes, de bladeren zijn vergelijkbaar met frambozen, maar donkerder, enigszins verschillend van vorm en kleiner. Bessen zijn een karakteristiek diner, maar in grootte zijn ze ongeveer 2-3 keer kleiner dan de gemiddelde frambozen, donkerpaars van kleur, bijna zwart.

In eerlijkheid is het in eerste instantie de moeite waard om de onbetwistbare deugden van deze bes op te merken. Ten eerste hebben zwarte frambozen een verbazingwekkende smaak-het is veel interessanter dan frambozen, en een orde van grootte zoeter en rijker dan de meeste variëteiten van Blackberry in de Middle Lane.

De opbrengst van de struiken is erg hoog, dus door kinderen zijn we letterlijk beu om het te plotten en te verzamelen. Zwarte frambozencompotes bleken waanzinnig smakelijk te zijn en zeer mooie verzadigde kleur, maar voor jam was het droog. Het grootste deel van de oogst werd in rauwe vorm gegeten, omdat het moeilijk was om zich ervan weg te scheuren.

5 bessen over de landing waaraan ik spijt had. Ervaring met groeiende, voor- en nadelen. Foto

Nadelen van zwarte frambozen

En toch, toen ik mijn eigen site had, nam ik Eshmalin niet mee naar mijn tuin. Het belangrijkste nadeel is een ontembare wens om zich te verspreiden. In tegenstelling tot rode frambozen, verspreidt zwarte niet alleen de wortelstok. De plant heeft lange boogscheuten tot 3 meter lang, waarvan de toppen geneigd zijn naar de grond, onmiddellijk geworteld en een nieuwe struik vormt.

De beperkingen op de plaats van groei zullen de situatie niet redden, omdat de lange wimpers gemakkelijk door een hek springen. Zwarte frambozen vormen dus dikke onbegaanbare struikgewas letterlijk voor onze ogen, waarbij alle nieuwe gebieden worden vastgelegd.

Het tweede belangrijke nadeel is de doornen (spikes), die veel velen op de stengels zijn. Het verzamelen van zo’n “Blackberry” Het is heel moeilijk om niet gewond te raken, en het kan eng zijn om na het oogsten naar de handen te kijken. Maar de bessen zijn natuurlijk in vergelijking met frambozen en bramen klein.

Niettemin is de belangrijkste reden compleet “ongebreideld”, daarom is een dergelijke plant naar mijn mening, ondanks alle voordelen, geen plaats in de tuin van Easy Care.

5. Besseya Cherry

In reclamefoto’s ziet deze ongewone kers eruit als een droom – lage struiken, letterlijk bedekt met heerlijke bessen van een rijke kleur. Maar veel verkopers van plantmateriaal zwijgen over sommige kenmerken van deze plant. In het bijzonder is de kers van Bessei niet helemaal kersen, maar biologisch is de zogenaamde “micro-cute”, die iets dichter bij afvoeren is dan bij de kersen. En als je goed kijkt, kun je merken dat zijn vruchten echt meer op kleine pruimen lijken.

Uiterlijk lijken Bessei -kersen in de eerste helft van de zomer meer op een wilg dan op een fruitboom. Aan het begin van het seizoen hebben ze smalle plaatplaten met een lichte zilveren inval en vervolgens groen. De hoogte van de struiken is iets meer dan één meter, de takken hebben de neiging om de aarde af te nemen.

Als decoratieve plant heb ik geen klachten over de zandige kers. Ze heeft een mooi gebladerte en in het voorjaar bloeit ze heel mooi en overvloedig met delicate witte bloemen. In de herfst is het gebladerte van deze struik felrood, met bessen ziet het er ook erg aantrekkelijk uit. Bovendien kunnen de bessen niet afbrokkelen en kunnen ze dienen als decoratie van de tuin, zelfs na de eerste vorst.

5 bessen over de landing waaraan ik spijt had. Ervaring met groeiende, voor- en nadelen. Foto

Nadelen van Bessei Cherry

Maar als het ging om een ​​proeverij van de smakelijke vruchten, wachtte toen teleurstelling op me. Heldere kersen bleken zuur en scherp te zijn en ze in nieuwe vorm te consumeren, bleek onmogelijk te zijn. Er zijn aanwijzingen dat opmerkelijke compotes en wijn uit deze vruchten worden verkregen. Maar voor de winter sluiten we geen compotes, en voor de zomer zijn er genoeg andere vruchten en bessen, vooral omdat het laat inhoudt.

Bovendien werd Bessei Cherry in de loop van de tijd ook onthuld. Net als haar naaste familieleden – Cherry en Plum – bleek deze boom ook vatbaar te zijn voor formatie. Ze begon hier scheuten uit te geven, daar op aanzienlijke afstanden van de bush. De opbrengst in mijn geval bleek gemiddeld te zijn, omdat deze kers de bestuivers vereist, en met gewone kersen was het blijkbaar niet bestoven.

Voor zover ik weet, heeft Bessei Cherry ook fans die van de ongewone smaak van haar vruchten houden. Daarom zal ik tuiniers die haar willen planten niet categorisch afschrikken, mijn eigen experiment uitvoeren met deze ongewone kers. Maar omdat ik planten probeer te vermijden die planten zoveel mogelijk geven, en de smaak van de kersen – voor een amateur hebben we besloten afscheid te nemen van deze plant in onze tuin.